Blog · Startersbeurs

'De prioriteit ligt overduidelijk bij een optimaal leerproces voor starters.'

Geschreven op 13 december 2016 door Lex Pruijn | 11636 keer bekeken

In 2015 heb ik met goed gevolg mijn master Taalwetenschappen afgesloten. Gedurende het jaar dat erop volgde heb ik me met uiteenlopende zaken bezig gehouden, maar een steeds terugkerend thema was wel het concept 'zoektocht'. Naar werk, naar mezelf en naar mensen die me daarbij konden helpen. Het was zeker niet makkelijk, maar leerzaam: absoluut.

Vlak na mijn afstuderen solliciteerde ik als coördinator bij Bijllesnetwerk, waar ik jaren als bijlesdocent had gewerkt. Deze sollicitatie resulteerde helaas in mijn allereerste afwijzing. Nadat mijn blauwe maandag in de ICT van november 2015 tot maart 2016 erop zat, besteedde ik de maanden erna aan vrijwilligerswerk. Intussen probeerde ik aan te kloppen bij vertaalbureaus, testontwikkelaars en tekst- en communicatiegerelateerde dienstverleners. Geen van allen had interesse om mij aan te nemen, waar een gebrek aan ervaring vaak genoemd werd als doorslaggevende factor. Misschien is het poëtisch dat ik een jaar na mijn eerste afwijzing de stoute schoenen aantrok en nogmaals solliciteerde bij Bijlesnetwerk voor exact dezelfde functie als een jaar eerder (coördinator), en dat ik een paar dagen hierna wél (wakker) gebeld werd met het goede nieuws: ik mocht er aan de slag met de Startersbeurs.

Ik moest er weliswaar even over nadenken, maar snel besloot ik de kans met beide handen aan te pakken. Het grootste struikelblok van mijn banenjacht tot dan toe was altijd geweest dat ik niet wist wat ik zelf precies wilde en kon. Mijn belangrijkste motivatie om te beginnen bij Bijlesnetwerk was dus de werkervaring die ik kon gebruiken om mezelf te leren kennen. De Startersbeurs bood hiervoor ruimte door te focussen op mijn competenties en de vooruitgang daarvan. Ik was me bewust van de beperkte vergoeding die de Startersbeurs met zich meebrengt, maar ik accepteerde het als concessie. Een investering, zo zag ik het. Daarnaast speelde mijn drang naar routine een grote rol in het 'aan de bak willen'. Wel was ik tegelijk gespannen. Het ging afgelopen jaar niet altijd van een leien dakje op bepaalde werkplekken. Op de plek waar ik 32 uur van mijn week doorbreng is het voor mij van maximaal belang dat ik me er prettig en op mijn plek voel. Ondanks de vertrouwende en open houding van mijn soon-to-be baas tijdens de eerste gesprekken bleven mijn zenuwen hierover wel aanhouden in aanloop naar mijn leerwerkplek toe.

Nu ben ik ongeveer drie maanden aan de slag bij Bijlesnetwerk, en het gaat prima. De leerwerkzaamheden gaan me goed af en de weekroutine is (inderdaad) erg prettig.

Het is duidelijk dat mijn ontwikkeling bij het bedrijf zorgvuldig doordacht is en gecoördineerd wordt. Hier moest ik aan het begin aan wennen – ik wil gewoon alles gelijk kunnen en leren in plaats van stapje voor stapje – maar erop terugkijkend is het zeker verstandig geweest. Dit besef ik me des te meer als ik de vergelijking trek met mijn werkperiode in de ICT, waar álle nieuw te leren materie vanaf dag 1 in een ongestructureerde brij over mijn hoofd werd gekieperd: zoek het maar uit.

Ook zijn er bij Bijlesnetwerk de maandelijkse evaluatiegesprekken met mijn baas, en heerst er in het algemeen een transparante sfeer. Ik vermoed zelf dat het ligt aan de rol die Bijlesnetwerk als leerbedrijf voor de Startersbeurs heeft aangenomen, maar de prioriteit ligt overduidelijk bij een optimaal leerproces voor starters. En dit geeft ook een goed gevoel: mijn collega's en baas willen het beste uit mij naar voren halen.

De leerwerkzaamheden die ik verricht zijn inhoudelijk vrij routinematig, wat niet wil zeggen dat ze saai zijn. Ik merk dat competenties zoals communicatieve vaardigheden en werken onder druk nu en dan zwaar getest worden, en ik probeer in de geest van de startersbeurs mijn best te doen om deze vaardigheden te ontwikkelen. Hier heb ik gelukkig raadgevers in overvloed voor. Buiten de coördinatiewerkzaamheden mag je ook een eigen project vormgeven en uitvoeren, dat uiteraard wel aan moet sluiten bij het bedrijf. Doordat je zelf aanzienlijke inspraak hebt hierover, leer je in de geest van het bedrijf projectmatig te werk gegaan. Bovendien is dit gewoon heel leuk.

Ik ga elke dag met plezier naar mijn leerwerkplek en heb het er met mijn collega's naar mijn zin. Uiteraard zijn sommige dagen beter dan de andere en moest ik aan het begin nog aan bepaalde dingen wennen, maar ik voel me er inmiddels prima op mijn plaats. Tenslotte leer ik – los van het bedrijf of de leerwerkplek – elke dag bij over mezelf, waar nog valkuilen liggen en op welke vlakken ik excelleer. Uiteindelijk zou ik het meest tevreden zijn als ik, behalve de waardevolle toevoeging aan het CV, deze bewustwordingen mee kan nemen naar nieuwe werkplekken.

TweetDelen

< Terug naar blog overzichtMeer blogs van Lex Pruijn >