Blog · Startersbeurs

Een spannende sprong in het diepe dankzij de Startersbeurs

Geschreven op 30 maart 2017 door Pascale van Gils | 4878 keer bekeken

Toen ik jong was, wist ik het zeker: ik zou nooit op een kantoor gaan werken. Dag in, dag uit, monotoon werk afleveren en niet meer zijn dan een personeelsnummer achter een computer in een heel groot kantoorgebouw. En nu zit ik dan toch in een kantoor, vier dagen per week, met dank aan de Startersbeurs. Wat is er toch misgegaan? Helemaal niets, want ik heb het er ontzettend naar m’n zin!

Sinds een maand ben ik werkzaam als marketing- en publiciteitsmedewerker bij jeugddansgezelschap de Stilte. Mijn werkdagen spelen zich inderdaad af op kantoor, maar het kantoortje waar ik me in bevind, is verre van saai en levenloos. Omdat het een klein team is, verloopt de communicatie onderling heel gemakkelijk en direct. Er hangt een gezellige sfeer en iedereen staat ervoor open om elkaar waar nodig een handje te helpen. Op die manier krijg ik niet alleen begeleiding van mijn directe begeleider, maar van iedereen in het team!

Mijn taken zijn ook verre van eentonig. Een doel van mijn functie is om ervoor te zorgen dat onze voorstellingen en workshops door zoveel mogelijk mensen gezien en beleefd worden, maar ook dat het gezelschap zelf bekender wordt. In de praktijk komt het erop neer dat ik het ene moment teksten schrijf voor websites, sociale media en brochures, terwijl ik op het andere moment bijvoorbeeld leuke acties uitzet en uitvoer, om de kaartverkoop van onze voorstellingen een boost te geven.

Mijn achtergrond ligt helemaal niet in de marketing. Voor ik bij de Startersbeurs belandde, studeerde ik Geschiedenis en Theater-, Film- en Televisiewetenschap aan de Universiteit Utrecht. Na gestopt te zijn met een masteropleiding, besloot ik te solliciteren op functies in de culturele sector, en dan vooral betreffende online redactie, marketing, publiciteit en communicatie. Waar ik vooral op afgewezen werd, was mijn gebrek aan ervaring.  Ik had al wel enkele jaren ervaring met vrijwilligerswerk waarbij ik teksten voor het web schreef en sociale media onderhield, maar dit werd niet als voldoende gezien.

Via een Facebookbericht van een oud-studiegenoot kwam ik uiteindelijk terecht op de website van de Startersbeurs, waar ik solliciteerde bij de Stilte. Ik vind het ontzettend fijn dat me daar de kans wordt gegeven te groeien in een gebied waar ik nog niet zoveel kennis van en ervaring mee heb. Voor mij voelde het als een sprong in het diepe. Omdat ik geen achtergrond in marketing heb, wil ik dolgraag meer leren en een goede basis leggen voor de rest van mijn carrière.  Daarom heb ik besloten om naast de Startersbeursfunctie ook een thuiscursus te doen in online marketing. Dit gaf ik ook aan bij de sollicitatie en de Stilte bood aan om een deel van de kosten van die cursus op zich te nemen, waarvoor ik ze erg dankbaar ben. Op die manier leer ik niet alleen door de ervaring van de dagelijkse werkzaamheden binnen het dansgezelschap, maar leg ik ook een meer theoretische basis. En die basis ondersteunt en verbetert op zijn beurt weer mijn werk in de praktijk. 

De eerste maand zit er al weer op; dat is snel gegaan! Ik had niet verwacht dat mijn werk bij de Stilte zo gevarieerd zou zijn. Zo leer ik niet alleen over publiciteit en marketing in de wereld van de podiumkunsten, maar ook over allerlei elementen die komen kijken bij het draaiende houden van een dansgezelschap. Ik verwacht dat ik de komende maanden alleen nog maar meer hierover te weten kom. Ik ben ervan overtuigd dat deze functie bij de Stilte de start is van de rest van mijn loopbaan: in een gezellig kantoor ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen mooie kunst gaan beleven!

TweetDelen

< Terug naar blog overzichtMeer blogs van Pascale van Gils >