Blog · Startersbeurs

'Er is veel vraag naar, om en nabij, 5 jaar werkervaring. Wat ik niet had.'

Geschreven op 3 mei 2017 door Mike van Diesen | 7615 keer bekeken

Wie ben ik, wie is Mike!?

Na bijna 10 jaar gestudeerd te hebben was ik er klaar voor om het veld in te gaan. Althans dat dacht ik. Begonnen op het MBO in de richting Handel & Marketing om vervolgens een HBO opleiding te volgen in de richting Sport Marketing & Management en mijn studie carrière uiteindelijk af te sluiten als Master of Science in Marketing Management aan Tilburg University.

Binnen twee weken na mijn afstuderen tekende ik mijn eerste contract als Trainee in Sales en Marketing bij een multinational. Felicitaties tot en met en ik was zelf best gelukkig dat het allemaal zo vlot ging. Helaas was er na ongeveer een half jaar al een discrepantie tussen mijn verwachtingen en de baan die ik bemachtigd had. Na veel overleg was er wederzijds besloten om niet met elkaar verder te gaan. Hierna was het een stuk moeilijker om nieuw werk te vinden omdat er veel vraag is naar, om en nabij 5 jaar werkervaring. Wat ik niet had. Toch gesolliciteerd met een aantal argumenten maar geen geluk. Toen ik inmiddels zes maanden werkloos was werd de hoop ook minder om eerlijk te zijn.

Tot ik een vacature tegenkwam van Insonder B.V. voor een Starter in Online Marketing. Wat precies in mijn straatje ligt. Insonder verkoopt grotendeels namelijk producten via online kanalen. De functieomschrijving ging gepaard met Startersbeurs, een duidelijke uitleg en de mogelijkheid om te leren en werken. Ik solliciteerde direct, ging op gesprek bij het bedrijf en binnen twee weken was alles geregeld.

Competenties om te verbeteren

Tijdens het doorspreken van het concept omtrent Startersbeurs, hoe het werkplan te werk zou gaan en het tekenen van de contracten kwamen ook de competenties aan bod. Drie competenties (of meer privé) kunnen aangegeven worden om jezelf in te ontwikkelen. Voor mij zijn dat:

- Ondernemend en commercieel handelen,
- Materialen en middelen inzetten,
- Relaties opbouwen en onderhouden.

Inmiddels heb ik er twee competentie metingen op zitten omdat ik in februari ben begonnen. Niet alleen mijn competenties maar alle vooruitgang en privé aspecten bespreek ik met mijn directe begeleider. Ik werk met vier collega’s dus het is een hecht team.

Hoe gestart, ervaringen en taken binnen Insonder

In het begin was het ‘’uiteraard’’ wat aftasten omdat ik mijn nieuwe collega’s pas een uurtje had gezien voordat ik met hen ging werken maar al gauw was het duidelijk dat de neuzen dezelfde kant instonden. Insonder is een commerciële startup en daardoor wordt er veelal gewerkt met een trial en error mentaliteit. Iets wat mij gelukkig erg aanstaat.
Om het bedrijf te leren kennen en de markt(en) waarin geopereerd wordt beter te begrijpen begon ik met het lezen van bedrijfsinformatie, gerelateerde artikelen en door podcasts te luisteren. Na een paar dagen ging dit gepaard met het maken van opdrachten om zo stapsgewijs complete taken te leren kennen. Iedere opdracht werd na afloop doornomen en feedback gegeven.

Inmiddels ben ik 2,5 maanden actief binnen Insonder en heb een aantal vaste taken om uit te voeren. Ook deze worden periodiek gecontroleerd en overleg is er waar nodig. Zo mag ik bijvoorbeeld follow-up emails naar klanten sturen, sales copy’s schrijven voor producten, online advertentie campagnes opzetten en contact opnemen met distributeurs.

Toekomstperspectief

Doordat ik nu de kans krijg om dit in de praktijk te leren heb ik meer ervaring na zes maanden en kan ik ook aantonen wat ik geleerd heb. Dit is tastbaarder dan een diploma voor veel werkgevers. Daarnaast is het een mooi begin om bij een bedrijf binnen te stappen en misschien kunnen we meer betekenen voor elkaar in de toekomst. Ik wil me dus goed bewijzen in de zes maanden!

TweetDelen

< Terug naar blog overzichtMeer blogs van Mike van Diesen >