Blog · Startersbeurs

Met enthousiasme en ambitie ga ik de komende 6 maanden het onderste uit de kan van de Startersbeurs halen!

Geschreven op 25 april 2017 door Nina Beerten | 8019 keer bekeken

“Forensisch Orthopedagogen kunnen alles.” Met deze zin sloot hoogleraar G.J. Stams van de UvA mijn studietijd af en ging ik de wijde wereld in.  Zo zelfverzekerd als ik mij hier toen bij voelde, zo hopeloos werd ik toen ik op zoek ging naar vacatures. Werk vinden in de (forensische) GGZ bleek zo makkelijk nog niet. Bij mijn stage mocht ik terugkomen, maar ik wilde eerst graag verder kijken en ging op sollicitatiegesprek bij een gesloten forensisch psychiatrische instelling. Dit bleek niet te zijn wat ik zocht; meer politieagent spelen dan mensen verder helpen. Dit gaf voor mij de doorslag om toch terug te gaan bij mijn oude stage in een werkervaringsplek. Momenteel ben ik 32 uur per week aan de slag bij een psychiatrische instelling in Wijchen: Compass GGZ. Zorg is hier vrijwillig en kan op vrijwel alle manieren worden gegeven of ingericht. Mijn ondersteunende rol binnen deze instelling is dan ook zeer divers. Taken variëren van diagnostiek tot begeleiding en behandeling, zowel residentieel als ambulant.

Aangezien ik al bekend was met de werkomgeving en het beleid, kreeg ik binnen 3 weken al mijn eerste cliënt. Dit stelt direct mijn eerste bij-te-schaven-competentie op de proef; afstand-nabijheid  met betrekking tot cliënten. Aangezien de meeste cliënten tussen de 13 en 25 zijn, vind ik al snel aansluiting in interesses, gesprekken en zelfs straattaal. Dit zorgt enerzijds voor het opbouwen van een begeleiders/behandelrelatie, maar anderzijds ook voor het dreigen van het uit het oog verliezen van professionaliteit. Het is voor mij van belang me hier bewust van te zijn en me professioneel op te blijven stellen.

Alle taken die ik verricht bij Compass GGZ vind ik erg leuk, ik ga dan ook steeds met plezier de 1 uur durende rit van Utrecht naar Wijchen tegemoet. Met dit enthousiasme gaat echter gepaard dat ik in de gaten moet houden dat ik niet teveel hooi op mijn vork neem en niet elke week meer dan 32u werk. Ik merk aan mezelf dat ik snel ‘ja’ zeg en hier achteraf niet zozeer spijt van heb, maar me wel afvraag of het niet anders of minder vol had gekund.

Met voornoemde twee leerpunten, enthousiasme en ambitie ga ik de komende 6 maanden het onderste uit de kan van de Startersbeurs halen. Ik hoop mij bij Compass GGZ zodanig te ontwikkelen dat ik als Forensisch Orthopedagoog (bijna) alles kan en toe kan werken naar een vaste aanstelling in de forensische GGZ. Ik heb er zin in!

TweetDelen

< Terug naar blog overzichtMeer blogs van Nina Beerten >