Blog · Startersbeurs

Succesverhaal van Sophie

Geschreven op 2 maart 2016 door Sophie Yocarini | 6277 keer bekeken

Tijdens mijn studie werd het er door hoogleraren vaak ingewreven: “Met uw Rechtenbul van de Radboud Universiteit heeft u straks zo een baan”. Aan deze ‘belofte’ hield ik vooral maar hard vast, terwijl ik mezelf voor de zoveelste keer een paar weken opsloot om voor de tentamenweek te blokken. In 2014, na 5 jaar studeren, was het moment dan eindelijk daar: ik kreeg “met tevredenheid” het papiertje overhandigd waar je het allemaal voor deed. Het trots verkondigen van mijn meestertitel, een bijbehorend afstudeerfeestje en een goed doorgebrachte zomer hoorde daar uiteraard bij.
 
En toen zat ik daar, als de zoveelste juridische-starter, thuis achter mijn laptop, eindeloos vacaturewebsites af te struinen. Het aanbod was behoorlijk treurig te noemen. Enkele functies waren wel beschikbaar, zoals bijvoorbeeld juridisch secretaresse of callcenter juridisch adviseur, maar deze vielen bij mij nou niet direct onder de noemer ‘droombaan’. En voor die Zuidas advocaat-medewerker vacature moest ik er toch aardig wat werkervaring (3 jaar) bij fantaseren, ondanks vele inspanningen tijdens mijn studie in de vorm van juridische bijstand bij rechtswinkels. Kortom: bedroevend weinig kansen voor starters, waardoor mijn toekomstbeeld er niet rooskleuriger op werd en die meestertitel ineens niet meer zoveel waard leek. Weer een illusie minder, dacht ik bij mezelf.
 
Na ongeveer twee maanden werd ik door een vriend getipt over een jurist met een eigen juridisch advies/boutique kantoor in Amsterdam: Claws Legal. Nadat ik van hem hoorde wat haar business inhoudt, heb ik mijn enthousiasme direct verwoord in een mail en kon ik al snel langs komen voor een gesprek. Omdat het enthousiasme wederzijds was, maar Claws niet direct een vacature open had staan, werd ik geïntroduceerd met de Startersbeurs. Na een paar meetings waren we het er over eens dat we op deze manier gingen samenwerken en hoewel deelnemen aan de Startersbeurs niet direct mijn eerste beeld bij een baan na mijn afstuderen was, heb ik er veel aan over gehouden. Namelijk twee betaalde banen.
 
Het halfjaar dat ik ervaring heb opgedaan als Paralegal bij Claw, vloog écht als een raket voorbij. Vanaf de eerste dag werd ik door de eigenaar van Claws heel intensief begeleid en overal bij betrokken. Naast het sterk verbeteren van mijn (technisch juridische) vaardigheden, heb ik daardoor ook heel veel andere dingen geleerd. Na vijf jaar universiteit is het toepassen van al die droge theorie in de praktijk een compleet nieuw terrein. Daar waar je bij een juridische stage veelal jurisprudentieonderzoek doet en interne memo’s schrijft, kon ik hier direct beginnen met de 'echte' werkzaamheden, zoals het schrijven van o.a. contracten, adviezen en brieven op uiteenlopende rechtsgebieden.
 
Naast het toepassen van juridische kennis, heb ik ook veel geleerd over de bedrijfstechnische kant van een jong juridisch adviesbureau en alles wat daarbij komt kijken. Dit werkte enorm inspirerend en het maakte mijn leerwerkplek lekker afwisselend. Al snel kreeg ik meer taken en verantwoordelijkheden. Het feit dat ze mij hierin toevertrouwde gaf me een boost en een gevoel van waardering.
 
Mijn doelen in de zes maanden bij Claws waren met name het ontwikkelen van mezelf (door middel van het opdoen van werkervaring), maar vooral ook er achter komen in welke richting ik uiteindelijk verder wil. Dit laatste blijkt een langer durende zoektocht, want er zijn zoveel dingen binnen dit vakgebied die ik leuk vind en waarin ik nooit uitgeleerd raak. Overall is het verder ontwikkelen van mezelf zeker geslaagd en dat resulteerde ook in zeer positief nieuws tegen het einde van de zes maanden: ik mocht blijven en ging in dienst bij Claws! Bovendien had ik in tussentijd in het verzamelgrachtenpand waar Claws gevestigd is een andere zelfstandige jurist leren kennen, waar het ook zo goed mee klikte dat zij mij tevens een baan aanbood. Uiteindelijk kon ik na afloop van de Startersbeurs direct fulltime aan de slag: drie dagen per week bij Claws en twee dagen bij de andere jurist. Een ideale combinatie, waardoor ik de kans krijg om nóg meer te leren en verschillende werkervaring op te doen.
 
Ik kan me voorstellen dat er twijfelaars zijn t.a.v. de Startersbeurs, die twijfel had ik immers aan het begin van de rit ook. Toch kan ik de Startersbeurs na het afronden van het halfjaar absoluut aanraden. Het succes van de hele periode ligt natuurlijk helemaal bij jezelf: inzet, motivatie en enthousiasme zijn alles. Maar in de huidige arbeidsmarkt waar werkervaring en een netwerk het zwaarst tellen, heeft de Startersbeurs mij bewezen dat het op deze punten een waardevol instrument kan zijn en een effectieve opmaat kan vormen naar je verdere carrière. De waarde van het instrument zit hem voor mij ook in het feit dat je helemaal zelf kunt bepalen bij welk bedrijf je ervaring wilt opdoen en waar dus het startpunt van je carrière ligt, in plaats van de insteek “any job will do”.
 
Inmiddels 9 maanden verder blik ik terug op een super ervaring die me veel waardevolle dingen heeft opgeleverd, waaronder dus - ik kan het niet vaak genoeg herhalen - twee betaalde banen. Daarom wil ik alle (toekomstige) starters meegeven: kijk verder, zoek naar mogelijkheden en pak al je kansen. Hard work pays off!

TweetDelen

< Terug naar blog overzichtMeer blogs van Sophie Yocarini >